+90 (312) 395 80 48

info@ertupaslanmaz.com.tr
İvedik Org. San. 22. Cad. 1471. Sok. No:40 Ostim-Ankara/TÜRKİYE

Paslanmaz Çelik Çeşitleri

 PASLANMAZ ÇELİK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

1 – Östenitik Paslanmaz Çelikler

Dünyada toplam paslanmaz çelik üretiminin yaklaşık olarak % 60′ ını oluştur. Östenitik paslanmaz çelikler 200 ve 300 serilerini  içerirler ve 304 bunların içinde en yoğun olarak  kullanılanıdır. Temel alaşım elementi krom ve nikel dir. Östenitik paslanmaz çelikler manyetik değildirler ve ısıl işleme tabii tutulamazlar. Mükemmel bir korozyon dayanımına, işlenebilirlik özelliğine ve kaynaklanabilirlik özelliğine sahiptirler.Dış merkezli kübik kristal olan ostentostenitik çeliklerin ana aşamasıdır. Bunlar demir etrafında yapılanan nikel, krom, magnezyum ve nitrojen içeren paslanmaz çelik metal alaşımlardır. Soğuma esnasında faz değişimi olmadığından sertleşmezler. Ostenitik paslanmaz çeliğin en önemli özelliği, diğer çelik türlerinde bulunan manyetik özelliğin olmamasıdır. 304 ve 316 kalite paslanmaz çelikler bunların içinde en yoğun olarak kullanılanlardır.

KULLANIM ALANARI: Gıda, kimya, tekstil, petrokimya ve eczacılık gibi pek çok uygulama alanları vardır.

 

2 – Ferritik Paslanmaz Çelikler

Ferritik paslanmaz çelikler genelde nikel içermeyip yüksek krom içerirler(%10 ile %30). Molibden, titanyum vanadyum gibi karbür yapıcı ve ferritik yapıyı kararlı kılan alaşım elementleri ihtiva eden bir paslanmaz çelik gurubudur. İçerdikleri yüksek krom oranı sayesinde ferritikler çok yüksek korozyon direnci sağlar.

             Ferritik paslanmaz çelikler Ostenitik paslanmaz çeliklere göre daha az paslanmazlık özelliği gösterirler ve daha serttirler. Isıya maruz kaldıklarında sertleşmezler. Ostenitik paslanmaz çeliklere göre bir dezavantaj oluşturan manyetik özellikler gösterirler. Son zamanlarda alaşım elementlerinde, özellikle nikelde, yaşanan aşırı fiyat yükselişinden dolayı, ferritiklerin geliştirilmesine hız kazandırılmış, düşük maliyetle östenitikler kadar korozyona dayanıklı yeni, geniş bir kullanım alanına sahip ve maliyeti çok daha düşük ferritik kaliteler de geliştirilmiştir.

KULLANIM ALANLARI: Mutfak gereçleri, otomotiv sanayii, dekoratif uygulamalar genel kullanım alanlarıdır.

 

3- Martenzitik Paslanmaz Çelikler

               Martenzitik paslanmaz çelikler %16’dan daha az krom içerirler.  Manyetiktirler ve kaynak edilebilme kabiliyetleri düşüktür. Martenzitik paslanmaz çelikler %0,3 civarında karbon içerirler. Yüksek karbon miktarı sayesinde ısıl işleme tabi tutularak sertleştirilebilirler. Mukavemet açısından diğerlerine göre daha iyi özellikler göstermelerine rağmen paslanmazlık özelliği en düşük olanıdır. 420 kalite paslanmaz çelik bu gruba dâhildir.

KULLANIM ALANLARI: bıçaklar, ameliyat aletleri, pimler, miller

 

4-Dubleks Paslanmaz Çelikler (Ostenitik-Ferritik)

Mikro yapılarında genelde eşit oranlarda ferrit ve östenit içeren bu çeliklerin korozyona karşı performansı içerdikleri alaşımlara göre farklılık göstermektedir.  %22 krom, %5,5 nikel, %3 molibden ve %0,02 civarında karbon içerirler. Ostenitik ve ferritik paslanmaz çelik özelliklerinin her ikisini de bir arada bulundururlar.Dubleks paslanmaz çelikler iyi derecede mekanik ve korozyon özelliği gösterirler. Kaynak kabiliyetlerinin iyidir.

KULLANIM ALANI: Deniz suyu ve tuzlu su ortamları, ısı değiştiriciler, basınçlı kaplar, kimya endüstrisi ve petrokimya tesisleri genel kullanım alanlarıdır.

 

5.  Çökelmeyle Sertleştirilmiş Paslanmaz Çelikler (PH)

“Yaşlandırmayla sertleştirilen paslanmaz çelikler” olarak da bilinen çökelmeyle sertleştirilmiş paslanmaz çelikler, temelde krom ve nikel içerip, martensitik ve östenitik kalitelerin arasında, her ikisinin de özelliklerini uygun bir şekilde yapısında birleştiren bir paslanmaz çelik türüdür. Bu sınıf paslanmazın en yaygın kullanılan çeşidi 630 kalite paslanmazdır.

630 kalite paslanmaz çeliğin başlıca özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.

630 Kalite Paslanmaz Çeliğin Başlıca Özellikleri: İyi derecede korozyona dayanımı vardır ve çok yüksek mekanik dayanıma sahiptir.Kaynak edilebilme kabiliyeti iyidir. Manyetiktir ve mıknatıs çeker.

KULLANIM ALANLARI: Pompa ve vana şaftları, Mutfak aletleri, Petro-kimya endüstrisinde ve kimyasal tesislerde,Paslanmaz çelik dekorasyon malzemelerinde

 

Ek avantajları

Paslanmaz çelik pişiricilerinin avantajları paslanmaz çeliğin kendisinin çok iyi nitelikleri nedeniyle vardır. Bu maddenin avantajlarını aşağıdaki gibi sıralıya biliriz.

1. Dayanıklı – diğer türdeki malzemelere göre kolayca ezilmez veya çizilmez.

2. Korozyona karşı dayanıklıdır.

3. Gıda asitleri tarafından zarar görmez.

4. Gözenekli, değildir.

5. Parlaklığını ve güzelliğini korur- her türlü dekorasyona uyum sağlar.

6. Kolay temizlenebilir